Hoe gebruik je je klantenlijst in vergelijkbare doelgroepen voor Meta advertenties

Als je op zoek bent naar manieren om je ideale doelgroep te bereiken met Meta ads, dan zijn vergelijkbare doelgroepen (lookalike audiences) je beste vriend. Maar voordat je aan de slag gaat, is er één belangrijke stap die je niet mag overslaan: vraag altijd toestemming aan de mensen in je klantenlijst om hun gegevens te mogen gebruiken. Transparantie is hier key! De gegevens worden alleen gehasht en doorgestuurd naar Meta, en verder gebeurt er niets mee. Laten we nu eens kijken hoe je je klantenlijst effectief kunt inzetten om de perfecte doelgroep te vinden.

Waarom Vergelijkbare Doelgroepen?

Vergelijkbare doelgroepen zijn een fantastische manier om je ideale klant te vinden zonder dat je zelf moet puzzelen met interesses of specifieke instellingen. Meta's AI doet al het werk voor je. Ze gebruiken geavanceerde algoritmes om een doelgroep samen te stellen die sterk lijkt op jouw bestaande klanten, en dat zonder dat jij er iets voor hoeft te doen.

Welke Gegevens Heb Je Nodig?

Dus, wat heb je precies nodig om zo’n vergelijkbare doelgroep te maken? Laten we beginnen met de basics:

  1. Naam: Het liefst voor- en achternaam apart. Dit maakt het makkelijker om de lijst toe te voegen.
  2. E-mailadres: Dit is vaak het belangrijkste gegeven, omdat het direct gekoppeld is aan de Facebook- en Instagram-accounts van gebruikers.
  3. Postcode: Dit helpt Meta om in te schatten waar je ideale klant zich bevindt.
  4. Gemeente: Optioneel, maar het kan helpen om je doelgroep nog iets specifieker te maken.

Andere gegevens kunnen ook nuttig zijn, maar deze drie zijn de kern. Met alleen de postcode kan Meta al een vrij nauwkeurige inschatting maken van waar je klanten zich bevinden. Onderstaande foto toont je de template hoe je het moet structureren.

Het Maken van Vergelijkbare Doelgroepen

Nadat je je klantenlijst hebt geüpload, is het tijd om vergelijkbare doelgroepen te maken. Begin met drie doelgroepen:

  1. 1% Vergelijkbare Doelgroep: Deze doelgroep bestaat uit mensen die het meest lijken op je oorspronkelijke klanten.
  2. 2-3% Vergelijkbare Doelgroep: Iets breder, maar nog steeds vrij specifiek.
  3. 5% Vergelijkbare Doelgroep: Dit is een bredere doelgroep. Momenteel werkt deze het beste voor ons vanwege de verbeterde AI van Meta.

Het Instellen van je Advertenties

Eénmaal je de vergelijkbare doelgroepen hebt gemaakt, kun je deze toevoegen aan je advertentieset. Bij "aangepaste doelgroepen" selecteer je de juiste doelgroep en that's it! Laat Meta hun werk doen. Het is belangrijk om je advertentiesets goed te labelen, zoals bijvoorbeeld: "KLANT | Koud | Verg 1%". Op deze manier kun je aan het einde van de campagne precies zien welke doelgroep het beste heeft gepresteerd.

Analyseren en Optimaliseren

Na ongeveer 4-5 dagen is het tijd om de resultaten te analyseren. Krijg je veel tractie maar weinig conversies? Dan is je doelgroep misschien te specifiek. In dat geval kun je overstappen naar de 2-3% doelgroep en deze testen. Als dat nog niet het gewenste resultaat oplevert, probeer dan de 5% doelgroep.

Conclusie

Na het testen kun je concluderen welke doelgroep het beste heeft gepresteerd. Vanaf daar kun je verder optimaliseren. Vergeet niet om ook Google Analytics te gebruiken om precies te zien welke leeftijdsgroep, regio, of doelgroep het meeste interesse heeft in je product of dienst.

Met deze stappen ben je goed op weg om je Meta ads campagne te optimaliseren en het meeste uit je klantenlijst te halen. Succes!

Ontvang meer leadgeneratie tips via de mail

Krijg 1x in de maand nuttige tips en tricks voor je bedrijf. Dat volledig gratis.
Bedankt. Jij zal elke maand op de hoogte gehouden worden van tips en tricks.
Oops. Er is Sjuste iets fout gegaan.

Laat je bijstaan door een expert

Door de dagelijkse verandering
in de technologie is het haast onmogelijk om als ondernemer
je constant bij te scholen.

Daarom doen wij dit graag voor jou.
Contact opnemen